Każdy kęs definiuje nasze istnienie. Każde ludzkie ciało składa się z komórek roślinnych i zwierzęcych. Jesteśmy tym, co jemy! Każdy kawałek chleba, każda łyżka zupy, każda potrawa tworzy i nadaje cechy ludzkiemu istnieniu w sensie psychofizycznym.
W ramach Akademii Slow Management realizujemy również projekt związany z ideą Slow Food.
Nasze działania w tym temacie mają swój początek w projekcie Face The Taste (http://facethetaste.com)
18-19 lipca 2018 roku zorganizowaliśmy spotkanie międzynarodowe w ramach projektu EAT ART.
Program naszego spotkania SLOW FOOD stworzył możliwość bliższego zapoznania się z lokalnymi produktami oraz nowoczesnym podejściem polskich szefów kuchni do kuchni regionalnej. Warsztaty miały również na celu pokazanie Krakowa jako miejsca ochrony dziedzictwa kulturowego i kulinarnego w kontekście wielokulturowości.
W programie spotkania było:
- zwiedzanie winnicy w Wieliczce, gdzie degustowaliśmy wina,
- specjalności kuchni przygotowane przez „Koziarnię” oraz smakowanie regionalnych serów
- kolacja przygotowana na bazie polskich slow foodów przez szefa kuchni reprezentującego młode pokolenie najlepszych polskich szefów kuchni oraz opowieści wokół polskiego stołu,
- warsztaty z kuchni kreatywnej,
- wieczór zwany Resto Bar - Fire i degustacja win,
- połączona opowieść o Starym Mieście, Kazimierzu (Dzielnica Żydowska) i strefy przemysłowej Zabłocie:
- Slow Lunch na Kazimierzu
- MOCAK (Muzeum Sztuki Współczesnej) na Zabłociu
- Zwiedzanie Starego Kleparza, najstarszego i najbardziej prestiżowego rynku w Krakowie, połączone z degustacją cydru i serów
- Oprowadzenie po Starym Mieście